Ikke bli lurt av useriøse steinleggere eller håndverkere
Etter flere meldinger om useriøse tilbydere som selger tjenester til privatpersoner advarer politiet mot disse. I søkelyset nå står håndverkere og steinleggere.

En britisk mann i slutten av 40-årene ble nettopp pågrepet og siktet i forbindelse med steinleggervirksomhet på Byåsen i Trondheim og det er, i år som tidligere år, avdekt aktivitet i Sør-Trøndelag der de som tilbyr tjenester gjerne fremstår som lovlydige. Politiet advarer mot å kjøpe tjenester fra slike, og i verste fall risikerer du selv straffeforfølgelse.

Det er tid for å ordne i hus og hage og mange er fristet til å leie inn hjelp til å legge stein i innkjørsel eller få utført annet arbeid. Da er det viktig at du forsikrer deg om at det faktisk er fagfolk som opererer etter lover og regler.  Undersøkelser viser at mange ikke er så seriøse som de gir seg ut for være, og som kunde risikerer du for eksempel å sitte igjen med dårlig utførte og halvferdige jobber. Om det aksjoneres mot den ulovlige virksomheten har du få rettigheter stilt overfor denne typen problemer. I tillegg risikerer du å pådra deg økonomisk og strafferettslig ansvar. I enkelte tilfeller rapporteres det også om at de son leier in denne typen tjenester blir utsatt for trusler der det kreves mer betaling for jobben enn opprinnelig avtalt.

Aksjonerer

Politiet gjennomfører aksjoner i samarbeid med Arbeidstilsynet og Skatteetaten, hvor målet er å avdekke kriminalitet og ulovligheter knyttet til denne typen virksomheter.

Skatteetaten registrerer at mange av de omreisende steinleggerne/håndverkerne har uoppgjorte skatte- og/eller avgiftskrav fra tidligere. -Vi legger stor vekt på å kreve inn utestående beløp, enten det skjer direkte fra firmaet eller fra kundene deres, sier leder for Bygg- og anleggssatsingen i Skatt Midt-Norge Kjellfred Nydahl.

Konsekvensene dersom man betaler kontant for arbeid og firmaet ikke opplyser om omsettingen til Skatteetaten er at kunden kan bli holdt medansvarlig for skatt og avgift som ikke er betalt. Dette kan da kreves inn via kunden. Kunden kan bli strafferettslig ansvarlig og bli bøtelagt eller få fengselsstraff dersom han vet at tjenesten som er kjøpt selges svart.
Når kunden vet eller må vite at tjenesten blir solgt svart, kan kunden komme i straffeansvar og bli bøtelagt eller få fengselsstraff.

Det er avdekt at håndverkertjenester som for eksempel steinlegging tilbys fra omreisende arbeidere, via flyers og oppsøkende virksomhet. Vurderer du å kjøpe slike tjenester, er det viktig å sjekke at virksomheten er seriøs. Ta firmasjekk på http://www.handlehvitt.no, så reduserer du muligheten for å pådra deg økonomisk og strafferettslig medansvar som handel med useriøse virksomheter kan medføre.

Se brosjyre: Sammen mot kriminalitet for mer informasjon.

endret: fredag 29. mai 2015

Kriminalitet