Mange deltok i minnesmarkeringa i Gammelosen i ettermiddag
Rundt hundre møtte opp ved minnesmerket i Gammelosen kl. 18.00 i ettermiddag for å minnes Sondre Kjøren og de andre 76 som døde under terroren på Utøya og i Oslo 22. juli 2011.
Anna Oddsdottir Mjøen spilte trompet, fungerende ordfører Oddbjørn Bang hold minnetale og la ned krans av sommerblomster fra Orkdal kommune. Til slutt la Støttegruppen for 22. juli ned et hjerte av roser ved minnesmerket.
Fungerende ordfører Oddbjørn Bangs tale:

"Kjære alle sammen.

I dag markerer vi den mørkeste og grusomste dagen i norsk etterkrigshistorie. den 22. juli for fire år siden ble Regjeringskvartalet utsatt for et bombeangrep og kort tid etter startet skytinga på Utøya. Det var et terrorangrep på vårt demokrati og på samfunnsengasjerte ungdommer som var på Utøya for å dyktiggjøre seg i politisk arbeid.

Tilsammen 77 mennesker ble drept denne dagen. 8 i regjeringskvartalet og 69 på Utøya. Svært mange av de drepte var unge, de yngste var bare 14 år. I tillegg ble svært mange skadet og vi vet a mange fortsatt sliter både fysisk og psykisk etter det grusomme angrepet. Fra Orkdal ble Sondre Kjøren drept på Utøya. Han hadde fylt 17 år like før han ble drept.

Personlig ble jeg kjent med Sondre gjennom hans politiske engasjement. Han var blant annet opptatt av å få til en musikkfestival i Gammelosen, rehabilitere tennisbanen i Idrettsparken og for å få en fullverdi hall på Follo. Han fremsto med et fint og utadvendt vesen, og med god humor. Han var en flott ungdom. Han greide og overbevise Kommunestyret om at det var riktig og si ja til hall på Follo og der er derfor helt riktig at hallen er oppkalt etter han.

I løpet av uka vil det bli montert en plakett på monumentet som vi står ved siden av.

På plaketten står det:
Sondre Kjøren født 16. juni 1994 fra Orkdal døde sammen med 76 andre under terroren på Utøya og i Oslo 22. juli 2011.

Dette er en fin måte å hedre Sondre på, samtidig som det gir informasjon til framtidige generasjoner,

Mange har gjort seg tanker om hvordan dette terrorangrepet var mulig i fredelige Norge. Jeg tror at mye av forklaringen ligger i et politisk tankegods som hevder at noen mennesker er mer verdt enn andre. Opp gjennom historien har vi sett hvordan det kan gå når slike tanker får fritt utløp. Vi så det under 2. verdenskrig, vi så det i Szrebreniza og vi så det den 22. juli for fire år siden.

Jeg håper at vi alle hver dag vil motarbeide dette politiske tankegodset og hatet, og at vi vil stå vakt om våre demokratiske verdier og et menneskesyn der alle menneskene er likeverdige.

Det er det minste vi kan gjøre for de som mistet livet denne julidagen i 2011.

Da vil jeg på vegne av Orkdal kommune legge ned en krans til minne om Sondre Kjøren og de 76 andre som døde den 22. juli 2011."

av: Hovde, Anne Grethe
endret: torsdag 23. juli 2015

Fungerende ordfører Oddbjørn Bang
Fotograf: Orkdal kommune/AnneGrethe Hovde
Fungerende ordfører Oddbjørn Bang holdt tale og la ned krans ved minnesmarkeringa den 22. juli

Anna Oddsdottir Mjøen
Fotograf: Orkdal kommune/Anne Grethe Hovde
Anna Oddsdottir Mjøen spiller trompet før og etter Oddbjørn Bangs minnetale.

Krans av sommerblomster
Krans fra Orkdal kommune lagt ned ved minnesmerket etter den 22. juli 2011.

Blomsterhjerte
Fotograf: Orkdal kommune/Anne Grethe Hovde
Blomsterhjerte lagt ned av Støttegruppa for 22. juli.