Tilbud til pårørende til rusmiddelavhengige
Etter initiativ fra psykisk helse- og rusarbeid i Orkdalkommune, tilbyr NKS Veiledningssenter fra nyttår av gratis samtaler for pårørende til rusmiddelavhengige i orkdaldistriktet.

- Alle som ønsker et samtaletilbud er velkommen til oss, det gjelder både de som bor i Orkdal og i omkringliggende kommuner. Vi starter opp 5. januar og vil være på Familiesenteret i Orkanger første tirsdag hver måned fra kl. 9.00 - 15.00.

Det er veileder Karoline Storflor hos N.K.S. Veiledningssenter Midt-Norge som forteller dette. Hun skal betjene orkdalingene og legger til at de som ønsker å benytte seg av tilbudet kan gjøre lurt i å avtale time på forhånd.

Kommunen tok kontakt
- Det var Bente Brandsæter i Orkdal kommune som tok kontakt med Veiledningssenteret etter å ha deltatt på en konferanse vi arrangerte i høst. Vi har spesialkompetanse innenfor feltet, og Psykisk helse- og rusarbeid så at de kunne bruke oss i pårørendearbeid, sier Storflor, og håper orkdalingene vil benytte seg av tilbudet. Veiledningssenteret har allerede en tilsvarende ordning i Kristiansund og ønsker å etablere et tilbud til flere regioner i tida som kommer.

Fokus på endring

Veiledningssenteret er et lavterskeltilbud. Med det menes at det ikke trengs henvisning, men at pårørende kan ringe eller komme innom kontoret for en samtale. Storflor forteller at senteret gir et profesjonelt tilbud og er et supplement til andre pårørendeorganisasjoner. Forskjellen fra disse, hvor pårørende veileder pårørende, er at det hos N.K.S. er ansatte med fagkompetanse som veileder pårørende. Senteret er også et supplement til offentlige tjenestetilbud som arbeider med unge og voksne rusmiddelavhengige og deres pårørende.

Samtaler med ansatte hos Senteret preges av endringsfokus og er en støtte til at pårørende blir sjef i eget liv. Den faglige plattformen bygger på positiv psykologi, forteller Storflor.

NKS Veiledningssenter Midt-Norge er lokalisert i Stjørdal, og er et av fem i Norge som eies av N.K.S. (Norske Kvinners Sanitetsforening). Det dekker hele region midt, det vil si begge Trøndelagsfylkene samt Møre og Romsdal. Karin Tuvmarken er daglig leder ved senteret, og hun og Storflor har til sammen erfaring fra ideelle organisasjoner, barnevern, voksenpsykiatri, barne- og ungdomspsykiatri og rus. Brukerne finnes i alle aldre.

Kontaktinformasjon

Vil du avtale samtaletid, kontakt Karoline Storflor på telefon 997 31 675 eller på epost karoline.storflor@veiledningssenter.no

Hjemmeside: http://veiledningssenter.no/midt-norge

Facebook: https://www.facebook.com/NKSveiledningssenter/?ref=hl

Av Ingunn Nesset, informasjonsrådgiver N.K.S. Veiledningssenter for pårørende i Midt-Norge

endret: fredag 18. desember 2015

Pårørendesenter rus
Bilde av Veileder Karoline Storflor og daglig leder Karin Tuvmarken hos NKS Veiledningssenter for pårørende til rusavhengige.