Husk vernebriller på nyttårsaften!
Uvettig bruk av fyrverkeri fører hvert år til personskader. Ansikt og øyne er særlig utsatt. Norsk brannvernforening ber derfor folk bruke vernebriller ved oppskyting av fyrverkeri nyttårsaften.

- Fyrverkeri har betydelig sprengkraft og må behandles med varsomhet. Personer som skal håndtere fyrverkeri, bør i tillegg til å være edru, benytte vernebriller for å unngå alvorlige øyeskader, sier administrerende direktør Dagfinn Kalheim i Norsk brannvernforening.

Forhandlere Brannvernforeningen har vært i kontakt med, opplyser at etterspørselen etter vernebriller øker. Slike briller følger enten med gratis, eller selges rimelig hos forhandlere av fyrverkeri. - La oss håpe at økt etterspørsel også fører til økt bruk av vernebriller. Det hadde vært fint å slippe synet av ødelagte ansikter og alvorlige øyeskader i TV-medienes nyhetssendinger første nyttårsdag, poengterer Kalheim.

I tillegg til å benytte vernebriller bør alle som skal håndtere fyrverkeri lese bruksanvisningen nøye før oppskyting. Kalheim medgir at det ikke alltid er like lett å lese sikkerhetsreglene knyttet til ulike fyrverkeriprodukter. Han ber derfor publikum søke råd hos forhandleren om hvordan det enkelte produkt skal håndteres på en trygg måte.

Fyrverkeribransjen er bedre faglig rustet enn før. I 2010 innførte myndighetene krav om kurs og sertifisering, både av forhandlere og profesjonelle pyroteknikere. På oppdrag fra DSB har Norsk brannvernforening sertifisert mer enn 6500 forhandlere de siste fem årene.

- Skal vi få bukt med personskader og branner knyttet til bruk av fyrverkeri, er det viktig at publikum benytter seg av bransjens fagkunnskap og følger forhandlernes råd, fremholder Kalheim.

Lenke til: Flere gode råd om bruk av fyrverkeri

endret: onsdag 30. desember 2015

Fyrverkeri