Orkdal brann- og redningsvesen får helt ny redningsbil
I dag fikk de den gledelige beskjeden fra Gjensidigestiftelsen. Orkdal brann- og redningsvesen er ett av 36 brannvesen som får helt ny brannbil gratis.

Brannvesen fra Porsanger i nord til Flekkefjord i sør tildeles i dag en ny brannbil. I forbindelse med 200-årsjubileet til Gjensidige Forsikring har selskapets største eier Gjensidigestiftelsen gitt folkegaven «Det store brannløftet» med en samlet verdi på 350 millioner.

Dette løftet skal bidra til en ytterligere styrking av det norske brannvesenet. I dag gis 12 store mannskapsbiler, 23 fremskutte enheter og én dykkerbil bort som et ledd i å øke brannsikkerheten der det trengs aller mest.

Brannsjef Leif-Harald Bremnes første kommentar når nyheten ble kjent var at dette er svært gledelige nyheter, Orkdal Brann og redningsvesen har hatt nettopp en slik fremskutt enhet øverst på ønskelista og nå får de ønsket oppfylt. Gjennom en grundig risikoanalyse har brann og redningsvesenet sett at det tiltaket som kan øke sjansene for en vellykket brannslokking mest i lokalsamfunnet er nettopp et slikt verktøy som en fremskutt enhet er. Raskere utrykning og dermed raskere førsteinnsats kan utgjøre stor forskjell når sekundene teller. Brannsjefen trekker frem brann i tett trehusbebyggelse spesielt, men også tidligst mulig innsats ved brann, ulykker og øvrig livredning i hele kommunen vil være viktige oppgaver for den nye, lettere brannbilen. Konseptet fremskutt enhet er en mindre brannbil som kan betjenes av en eller to mann og kan komme raskere frem til skadestedet enn en tradisjonell, tyngre brannbil. Dermed kan man oppnå raskere førsteinnsats før de mer tradisjonelle bilene kommer fram. Dette er virkelig en gave som vil komme til god nytte i beredskapen vår, sier brannsjefen.

Bilene leveres i høst

Frem til i dag har hvert enkelt brannvesen i stor grad selv spesifisert hvordan deres nye brannbil skal være utstyrt. De 36 kjøretøyene som nå er fordelt, spesialbygges for første gang basert på en felles standard utarbeidet av noen av landets mest erfarne brannfolk. Alle bilene leveres i høst, og får det nyeste og mest innovative utstyret som kan skaffes. I tillegg til de 36 bilene som nå er gitt bort, skal det deles ut en fremskutt enhet i forbindelse med en tv-konkurranse til høsten.

Prosessen

Tildelingsgruppa hos GjensidigeStiftelsen har vurdert søknadene opp mot de kriterier som hver enkelt kunne søke etter. I hovedsak var dette:

1. Overordnete tiltak som er med på å trygge hverdagen for det norske folk på en synlig og god måte, både på kort og lang sikt. Vi vil med dette kriteriet se helheten og nytteverdien av å gi en gave til akkurat ditt brannvesen.
  2. Samarbeid. Vi vurderer om det er utnyttet de mulighetene for samarbeid som finnes i ditt distrikt. Samarbeidsformer/-aktører er vurdert bredt.
  3. Kompetanse. Satsing på kompetanse står sterkt i vurderingene.
  4. Innovasjon. Vi vurderer hvordan brannvesenet møter fremtiden, hvilke aktiviteter som gjennomføres, evne til nytenkning m.v.
  5. Behov og bruksformål. Det reelle behovet er vurdert opp mot hva skal bilen brukes til, hvilken bil erstattes, hva er lokal risiko og sårbarhet m.v. For fremskutt enhet legges det stor vekt på at bilen skal benyttes som en fremskutt enhet. For vanndykkerbil legges det stor vekt på risiko og sårbarhet i.f.t. drukning, men også organisering og bruk vektlegges.

Her kan du lese mer om «Det store brannløftet»

Det store brannl?ftet

av: Hovde, Anne Grethe
endret: torsdag 26. mai 2016

Fremskutt enhet
Fremskutt enhet er en mindre bil utrustet for innsatser mot: branner, trafikkulykker, overflateredning og livreddende førstehjelp

Det store brannløftet
I 2016 markerer Gjensidige sitt 200-årsjubileum, og som største eier i forsikringsselskapet ønsker Gjensidigestiftelsen å markere dette med en gave til det norske samfunn. Gaven er «Det store brannløftet», som er et prosjekt med ulike tiltak som på kort og lang sikt vil trygge hverdagen til befolkningen ytterligere.