Gratis HPV-vaksine til kvinner, også i 2017
Fra og med høsten 2016 har alle kvinner født 1991 og senere fått tilbud om å delta gratis i et to-årig vaksinasjonsprogram mot humant papillomavirus (HPV-vaksine). Vaksinen anbefales til unge kvinner for å forebygge livmorhalskreft og forstadier til livmorhalskreft forårsaket av HPV-infeksjon.

HPV-infeksjon er den vanligste seksuelt overførbare infeksjonen i verden. De fleste som er seksuelt aktive blir smittet i løpet av livet, de fleste i ung alder.  Infeksjonen er som regel ufarlig og går over av seg selv, men noen får en vedvarende infeksjon som på sikt kan føre til livmorhalskreft. Hvert år får om lag 300 kvinner i Norge livmorhalskreft og 65 - 100 dør av sykdommen. Vaksinen kan gi beskyttelse selv om man har debutert seksuelt.

Midlertidig, gratis tilbud
HPV-vaksine har vært en del av barnevaksinasjonsprogrammet til jenter i 7.klasse siden 2009. Fra høsten 2016 kan uvaksinerte kvinner født 1991 og senere også få tilbud om gratis HPV-vaksine. Tilbudet er midlertidig og varer i en toårsperiode fra høsten 2016. Vaksinasjonen består av tre vaksinedoser gitt i løpet av 6 -12 måneder og må derfor startes opp innen utgangen av 2018.

Tilbudet gjelder også kvinner som tidligere har takket nei til HPV-vaksine i 7. klasse.
I Orkdal får du vaksinen gjennom å besøke helsestasjonen. I 2017 tilbyr vi vaksine på torsdager kl. 15 - 18, i forbindelse med Helsestasjon for ungdom. Timebestilling er ikke nødvendig.

Det er også mulig å få vaksinen ved Orkdal videregående skole. Ta kontakt med helsesøster der for avtale.

Ved andre spørsmål, kontakt Orkdal helsestasjonen, telefon 72 48 31 32.

Les mer om HPV og HPV-vaksine på Folkehelseinstituttets nettside

endret: fredag 13. januar 2017